Sada pro přestavbu vozu BDbmsee / BDhmsee

550,00 

TT/1:120, leptaná sada pro úpravu vozu Tillig na osobní vůz BDmeer.

1 skladem  

Katalogové číslo: MTT120410 Kategorie: Štítek:

Popis

Přestavbová sada pro úpravu vozu Tillig, umožňuje vytvořit osobní vůz typu UIC-Z řady BDmeer, později BDhmsee/BDbmsee. Vozy byly zvenku shodné, bočnice je tedy identická. Lišily se pouze přítomností zdvihací plošiny.

Ve stavebnici jsou obsaženy nové leptané bočnice včetně rámečků oken. Součástí je laserem řezaný interiér, větračky na střechu a obtisky. Požadovaný obtisk zvolte z nabídky.

Pro přestavbu lze využít jakýkoliv vůz typu Halberstadt (UIC-Z) s podvozky GP200 (nebo je prohodit s jinými vozy) a střechou bez zaoblení rohů. Na interiéru nezáleží. Z bočnic je třeba odřezat okenní rámy + ubrat cca 0,5 mm nad a pod okny, aby se vešly nové leptané rámečky. Nejlépe se hodí ruční frézka a řezné kotoučky, lze však opracovat i žiletkovou pilkou a pilníkem. Bočnice je síly 0,15mm a lepí se na zbytek bočnice, zevnitř pak rámečky a zasklení fólií (folie není součástí). Střecha se upraví změnou polohy a počtu větraček (jsou přiloženy). Čelníky se upraví zbroušením původních přechodových dveří a vlepením nového dílu a také změnou polohy pozičních světel níže k hraně čela. Přiloženy jsou imitace beden pod rám vozu – je možné použít původní a přemístit je, nebo použít přiložené. Každý modelář si musí dle vlastních požadavků případné další detaily a bedny pod rámem vytvořit svépomocí.

Vozy byly vyrobeny pro ČSD v letech 1986 – 1987 v Bautzenu a v počátku se vyznačovaly nátěrem s širokým žlutým pruhem. V letech 2012 – 2014 byly všechny vozy (kromě jednoho) vyřazeny a rekonstruovány na řadu Bbdgmee236.

V případě zájmu o vyřezání otvoru ve vozu nás kontaktujte – pokud bude v našich možnostech, je možné se domluvit na vyřezání.

Zdroj foto: https://www.vagonweb.cz/popisy/popisy.php?k=CD_Z&z=s&p=v a https://www.flickr.com/photos/tcy77/7048594529/in/photostream/

Použití: Díly z aršíku lze vystřihnout nůžkami.

Materiál: Mosaz 0.3 mm.