Autobusy v TT

Obtisky a doplňky k leptaným Karosám řady 700

I když na autobusech v základu moc popisků naštěstí není, přesto je to často právě vybavení popisky, logy a nápisy, které od sebe autobusy odlišuje. A tak jsou obtisky nedílnou součástí stavebnice.

Rozcestník (po kliknutí se odkaz otevře v novém okně):

– základní článek o krátkých Karosách řady 700 (stavba, popis detailů a řešení, fotky hotového modelu)

– seznam všech článků na téma „leptané Karosy v TT“

V tom se však zároveň skrývá past – verzí je tolik, že jeden člověk, pokud není zrovna autobusový šotouš, nemůže nikdy obsáhnout tolik variant, aby uspokojil všechny zájemce o variantu, která jezdí zrovna u nich před domem. V tom je naštěstí situace u vláčků stále o mnoho jednodušší. A tak mi v hlavně vznikl nápad poskytnout mnou vytvořené obtisky zdarma ke stažení, vlastní úpravě a vytisknutí doma, aby každý mohl mít autobus přesně takový, jaký by si přál.. A nejen to. Rád bych, aby se i ostatní, kteří si nějaký obtisk sami doma vytvoří, ho nabídli ostatním a pomohli tak rozšířit množství variant dostupných popisků pro všechny modeláře, které by to mohlo zajímat! Počítám s tím, že se bude sbírka rozrůstat postupně a pozvolně, přesto budu rád za každého, kdo se přidá!

Nejedná se o žádné umělecké skvosty, ale o obtisky dělané na čistě amatérské bázi s přihlédnutím k velikosti modelu. Každý může přispět, aby se nabídka rozrostla a vylepšila!

Obtisky je možno stáhnout v souborech CDR (Corel Draw 7.0) nebo PNG. Stáhněte kliknutím pravým tlačítkem na koncovku souboru a výběrem „Uložit odkaz jako“ uložte k sobě na disk. Využívejte všechny uvedené soubory jen pro vlastní potřebu a nekomerční použití.

Základní sada obtisků – obsahuje větrací mřížky na bočnice nad motor, tři verze předních masek, zadní světla, gumy širokých i úzkých dveří pro všechny verze a žaluzie chlazení motoru (dle zvolené verze odstříhnout doplňky vpravo od žaluzií – slouží jako náhrada zatmelených částí bedny před žaluziemi), dále světla pro kulatou záď a další univerzálně využitelné drobnosti – CDR, PNG

Různí dopravci ČRCDR, PNG

Loga DP Ostrava – CDRPNG

Karosa C735 BN-854AG – viz. již uveřejněný článek. Jedná se o C735 s nízkými kufry (takže exteriér C734, interiér C735), celobílý nátěr – CDRPNG

Kopyto pro kalibraci obtisků dle správného rozměru. Šířka celého motivu je 130 mm. Tvarová inspirace vystřihovánkou P, Kudreje – PNG

Tak a to je zatím vše, co jsem dal dokupy. Teď je to na vás!

Emailem na vovo zavináč mojett cézet můžete odeslat vlastní soubory obtisků k uveřejnění v tomto článku. Přijímané formáty obtisků jsou CDR, BMP, JPG, PNG, ZIP. Je možno připojit i fotku skutečné předlohy, ale pouze, pokud jste sami autorem fotografie nebo vlastníte práva na její používání! Stejně tak je možno poslat fotku sestaveného modelu opatřeného některým z uvedených obtisků pro ukázku ostatním kolegům. Rovněž jsou přijímány návrhy na zajímavé verze, které může zpracovat nikdo jiný – v takovém případě není garantována realizace, jedná se pouze o tip či návrh budoucích možností. Soubory budou překontrolovány, zda vyhovují obsahu článku, a poté uveřejněny. Autor bude uveden dle vloženého jména. Doplňující informace je možno přiložit jako soubor DOC, TXT nebo vložit do příslušného okna formuláře. Nevyhovující soubory po stránce kvalitativní nebo nesouvisející budou odmítnuty. Poskytnuté soubory budou uvedeny pouze zde a budou volně dostupné ke stažení. Platí na ně rovněž zákaz využívat je jinak než pro vlastní potřebu a nekomerční účely. Tak toť pár formálních věcí, a teď hurá posílat 🙂

Aby byla stavba leptaného autobusu ještě jednodušší, příjemnější, nebo detailnější, mohou se zde postupně objevovat volně ke stažení také modifikace, které je možno si doma dle šablon buďto vyrobit svépomocí, nebo po vytisknutí přímo použít k vylepšení autobusů.

Stejně jako u obtisků platí, že soubory jsou volně ke stažení a jakékoliv vylepšení a úprava je vítána. Po úpravě se prosím podělte s ostatními tím, že využijete formuláře výše a nabídnete tak svojí úpravu ostatním ke stažení, aby si mohli užít i oni lepšího modelu.

Šablona pro čelní a zadní okno – PNG

Vytiskněte a dle šablony vystříhejte okno z plastové tabulky. U čelních oken je zvýrazněna pouze viditelná část, je možno přidat ve spodní části cca 0,5 – 1 mm k přilepení k leptaným čelům. U bočních oken kabiny tvoří vnější rámeček rám okna, vnější pak samotnou viditelnou plochu okna.

Interiér pro Karosu C734 – CDR, PNG

Experimentální verze pro vlastní úpravu / předělávku / dodělání. Vytiskněte nejlépe na papír vyšší gramáže, na exponovaných místech je možná nutnost podlepit například plastovou tabulkou nebo čtvrtkou. Barevnou úpravu proveďte dle vlastního přání. Vzhledem k dostupnosti laserem řezaných interiérů nebude v projektu interiéru jako vystřihovánky pokračováno.

Tipy a triky pro stavbu všech verzí – PDF

Možno zobrazit, nebo uložit do počítače a vytisknout.

2 komentáře: „Obtisky a doplňky k leptaným Karosám řady 700

  • Dovoluji si přičinit poznámku, že ČSAD je pouze na levou stranu. Na pravé straně bylo „kolečko s fanglou“ vpravo u D.

    P. S.: A nebude-li eŠeMka?

  • Díky za upozornění, opravím co nejdříve! Šx11 zatím v plánu nejsou. To neznamená že nebudou, ale momentálně o nich neuvažuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..